From Standard To Stately

large scale renovation : Cary, NC

This project is located in the Regency Area of Cary, nestled in a wooded lot on a cul-de-sac. The existing home was replete with many standard home features. The clients wanted to transform the main level of the home into an open plan with a large kitchen, grand entry foyer, and a butler’s pantry. The addition expanded the footprint by only 250sf but dramatically changed the look and feel of the home. Improved spatial flow, a distinctive sculptural stair, grand archways, custom woodwork, and backlight countertops are integrated seamlessly into the framework of the original home. The expanded kitchen is both welcoming and functional with a strong connection to the outdoors. Existing windows were replaced with new glass doors units and transom windows above. The Great Room captivates the space with a re-designed fireplace which has a backlit onyx surround framing a traditional gas fireplace. The two story Great Room wall was opened up with an elegantly curving railing, Juliet balcony, and staircase. The curvature of the stair becomes a focal point from 4 spaces as the curve cascades in multiple dimensions. The new Great Room door units open to large deck which gently terraces to a lower deck and patio level.

In Phase II, the basement converts into a chic recreation space including a video arcade, a wine cellar, bar, and movie room. A pool house with a guest suite, and an additional two car garage is also a feature of phase II. The new pool house is designed to re-use all the original kitchen cabinets & appliances of the main house. A covered porch with vaulted ceiling and open wood trusses create an area of shade to enjoy the pool deck area. Convenient access to a fully equipped poolside bath is also provided. The access to the bath is private, easily accessible, and does not require entry through the living area of the poolhouse. A spiral stair and catwalk lead to the guest suite above.

3D Flyover of Proposed Addition

3D Model View @ Proposed Addition

IMG_2874.jpg

before

IMG_3527.jpg

before

Under Construction @ Rear Addition

Under Construction @ Rear Addition

View @ Rear Addition


Staircase

Finished Staircase: The curved staircase becomes a sculptural element that frames the front entry from the Great Room.

Finished Staircase: The curved staircase becomes a sculptural element that frames the front entry from the Great Room.

The existing staircase (below) was a straight forward traditional carpeted stair with wooden handrail and pickets. As a means of opening up the foyer and plan as a whole, the interior space was streamline by swapping out for an upgrade - a custom curved stair that rises up to the second floor while drawing circulation further back into the more private common areas of the home.

IMG_2816.jpg

before

IMG_2824.jpg

before

IMG_2859.jpg

before

IMG_2861.jpg

before

IMG_5450.jpg

New Curved Stair : Under Construction

IMG_5447.jpg

Looking towards New Stair and Foyer : Under Construction

IMG_5452.jpg

Front Entrance @ New Stair / Foyer : Under Construction


Screen Porch @ Rear Addition

The grade drops away steeply towards the rear of the lot, creating a third floor condition for the screened in porch, allowing for wide views of the pool and property behind as it the ground slopes away beneath.

IMG_2863.jpg

before

IMG_2873.jpg

before

IMG_0874.JPG

Screened Porch Addition : Under Construction :: The light shelf wraps continuously around the screened in porch for a night time experience while the skylights allow summer sun to filter in  during the day time.

IMG_5453.jpg

View @ Rear Addition, Screened Porch Addition : Under Construction

Screened Porch  : Under Construction